Het boek

Schrijfster Mariët Meester groeide op in het unieke justitiedorp Veenhuizen. In haar jeugd was Veenhuizen een dorp waar je als buitenstaander niet zomaar binnen kon wandelen.

Koloniekak – Leven in een gevangenisdorp 
Alleen justitieambtenaren en hun gezinnen mochten in Veenhuizen wonen. Omdat zij vanuit heel Nederland naar Veenhuizen kwamen, werd er in Veenhuizen geen Drents maar Nederlands gesproken. Dat leverde de bewoners van ‘de kolonie’ de bijnaam koloniekak op. Een bijnaam die de titel werd van Meesters intrigerende boek over Veenhuizen in de twintigste eeuw.

Voor het schrijven van Koloniekak en daarna Hollands Siberië keerde Mariët Meester  terug naar het dorp van haar jeugd. Ze verbleef er bijna anderhalf jaar in de monumentale pastorie.

Voor Koloniekak interviewde ze tientallen Veenhuizers en tekende hun verhalen op. koloniekak boekZo schetst ze een wereld van verpleegden, gedetineerden, justitiële hiërarchie en boevenbussen. Een kleurrijk palet vol bijzondere, ontroerende en soms ongelooflijke ooggetuigenverslagen.

Theaterbewerking
Het boek Koloniekak – Leven in een gevangenisdorp  vormt de basis van de gelijknamige voorstelling die theatermaker Jos Spijkers van Stichting ’t Zwerk heeft gemaakt.

Koloniekakboeken bij de kassa
Het boek Koloniekak is voor € 12,50 te koop bij de kassa van de Koloniekak theatervoorstellingen. Houdt u er rekening mee dat u niet met pin kunt betalen! Als u gepast betaalt, stellen we dat erg op prijs.

Meer over Mariët Meester en haar werk: www.marietmeester.nl

website-KK-pag-boek-LR

Comments are closed.