’t Zwerk

Vanuit stichting ’t Zwerk maakt theatermaker Jos Spijkers sinds 2000 theatrale documentaires met mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en culturen. Voorstellingen die een gezicht en stem geven aan mensen waarop onze samenleving niet altijd zit te wachten.

Een selectie uit de voorstellingen van stichting ’t Zwerk:

2014 Hier gaan we het niet over hebben
Bijna veertig jaar geleden was Bovensmilde ineens wereldnieuws. De gijzeling van de openbare lagere school door Zuid-Molukse actievoerders beheerste wekenlang alle journaals en de voorpagina’s van alle kranten. Na afloop werd het heel snel stil. Rust? Of was het wat anders? In elf indringende monologen vertolken acteurs en amateurs de gevoelens en gedachten van Nederlandse en Molukse Bovensmildegers. Persoonlijk, eerlijk en rauw, teder, confronterend en hoopvol. Over wat een dorp verscheurde en weer verbond.

2014 Een ander mens
Vijf heel verschillende mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en ieder hun unieke verhaal. Een ander mens is een voorstelling die de blik van het publiek spiegelt en diep naar binnen gaat. Aangrijpend, authentiek, poëtisch, muzikaal en vol zwarte humor. Een voorstelling die zorgt voor een warm gevoel van verbondenheid.

2014 Kinderen van vroeger en nu
Hoe was het vroeger om kind te zijn? Heel anders dan nu in elk geval. Maar sommige dingen veranderen ook nooit. Een voorstelling door ouderen geboren in Indonesië, Schattenberg en Bovensmilde en kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen uit Bovensmilde.

2014 Open
Een muziektheatervoorstelling met WhatEverHappens. Bijzondere arrangementen van bekende, onbekende en zelf geschreven muzieknummers vormen de basis voor een theatraal verhaal. Open speelt zich af rond een pianobar waaraan de zangers dromen van succes, hun rivaliteit verbergen en uitleven. Een voorstelling waarin de liedjes verhalen worden en de zangers personages. Ontroerend, pijnlijk en troostrijk. Gelukkig swingt de show, zoals het leven zelf, altijd verder. Whatever happens!

2014 Over de Vloer
De huiskamers van Bovensmilde als intieme theaters waarin mensen uit Bovensmilde hun talenten vormgeven in korte theatrale en muzikale solo’s. Ze worden begeleid door ervaren theatermakers uit de regio. Over de Vloer is onderdeel van community-art festival Veel liefs uit Bovensmilde. Een initiatief van BrinkBaru.

2013 Achter gesloten deuren
Een voorstelling in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) van GGZ Drenthe in Assen, met een cast van medewerkers en patiënten van de kliniek. Een voorstelling over mensen die vooruit willen en over hoe wij als samenleving kijken naar deze mensen en hun delicten. Een voorstelling die raakt en aan het denken zet. Pijnlijk, absurd, poëtisch, confronterend en niet zonder humor.

2013 Niemand ontsnapt (aan zichzelf)
In Niemand ontsnapt (aan zichzelf) staan werkelijkheid en verbeelding van gedetineerden centraal in een theatervoorstelling die heel veel kanten, gevoelens en perspectieven laat zien. Een voorstelling met gedetineerden en spelers van buiten in de gevangenis van Veenhuizen.
Laatste deel van een drieluik in de PI Veenhuizen i.o. van Stichting Veenhuizen Cultuur en Toerisme.

2012 Autist
Een kijkje in het hoofd en het leven van een jongen die zichzelf wil blijven en kritisch kijkt naar hoe de samenleving omgaat met beperkingen. Wat als je opeens een autistische beperking blijkt te hebben. En hoe reageren anderen op zijn nieuwe identiteit?

2012 Opgesloten
Opgesloten vertelt wat gevangenschap met een mens en zijn dierbaren doet. Een voorstelling over je eigen vrijheid en die van een ander. Over misdaad en gevolgen. Over alles wat we niet uitspreken.
Gedetineerden speelden deze voorstelling samen met spelers van buiten in de gevangenis van Veenhuizen.
Tweede deel van een drieluik in de PI Veenhuizen i.o. van Stichting Veenhuizen Cultuur en Toerisme.

2011 Merantau, op eigen kracht
Een voorstelling over 60 jaar Molukkers in Noord Nederland; gemaakt en gespeeld door vier generaties Molukkers. Dagblad van het Noorden noemde de voorstelling het alles omvattende Molukse verhaal en een voorstelling die Molukkers laat genieten en Nederlandse ogen opent.

2011 Tussen vier muren
Gedetineerden uit Veenhuizen speelden samen met spelers van buiten een voorstelling over wat er met je gebeurt als je achter de tralies zit. Over hoe wij van buitenaf en zij van binnenuit tegen detentie aankijken. Samen smeden de spelers een lastige inhoud tot een universeel verhaal. Eerste deel van een drieluik in de PI Veenhuizen i.o. van Stichting Veenhuizen Cultuur en Toerisme.

2010 Mensen zoals wij
Een portret van mensen die uit de psychiatrie terugkeren in de samenleving. Over mogen zijn wie je bent en de dagelijkse realiteit. In en rondom de villa van stichting Eigen Bedreivigheid.

2010 Uitschot (reprise 2014-2015)
Een theatrale vertelling over de heropvoeding in de voormalige dwangkolonie en rijkswerkinrichting Veenhuizen. Een reis door de tijd van toen naar nu. Een voorstelling waar je middenin zit. In samenwerking met Stichting Veenhuizen Cultuur en Toerisme en toneelgroep E Poi.

2008 Clowns
Een theatervoorstelling met (jong) dementerende mannen. Mannen die steeds opnieuw de magie van het theater uitvinden. Jos Spijkers: “Theater maken is een proces dat mensen iets terug probeert te geven van wat ze aan het kwijtraken zijn; identiteit, structuur en verbeelding.” In samenwerking met Kunstenaars en Co.

2008 Opgejaagd wild
Een theatervoorstelling met daklozen uit Doetinchem. Opgejaagd wild is een rauwe en tedere voorstelling waarin de humor het wint van de harde werkelijkheid. In samenwerking met GGNet.

2006 Zomer
Een theaterproject waarin gehandicapte kinderen samen spelen met niet gehandicapte kinderen. Met als vertrekpunt de gezamenlijke gevoelens, gedachten, verlangens en verbeelding van alle kinderen. Een voorstelling waar anders zijn niet als gek wordt ervaren maar als mooi en eigen. Een poëtische voorstelling in samenwerking met professionele muzikanten, een zangeres en een danseres.

2005 O ceu e o inferno (hemel en hel)
Een vrolijke voorstelling over het Angolese levensgevoel en hoe Nederland aanvoelt. Associatief, hartstochtelijk en ritmisch. In samenwerking met het Gruitpoorttheater en Stichting Vluchtelingenwerk

Wilt u meer info over Stichting ’t Zwerk? Mail naar tzwerk@planet.nl

Fochteloerveen zonsondergang 5

Comments are closed.